Täällä voit tutustua Ähtärin Zoo Resort oy:n metsähankkeissa toteutettuihin materiaaleihin. Materiaalit ovat vapaasti kaikkien käytössä sellaisenaan, tai niitä voi muokata omaan toimintaan sopivaksi. Olemme myös kasanneet loppuun muualta löytämiämme hyödyllisiä materiaaleja ja työkaluja.
Hankkeille yhteiset materiaalit
Metsäretken turvallisuusasiakirja
Jokaisen luonto-ohjelmapalveluita tuottavan toimijan tulee sisäistää turvallisuusasiat ja tarvittaessa laatia toiminnalleen kuluttajaturvallisuuslain mukainen turvallisuusasiakirja. Lisätietoa löytyy mm. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta. Olemme laatineet esimerkkejä siitä, millaisia kohtia turvallisuusasiakirjassa olisi hyvä ottaa huomioon. Laatimaamme esimerkkiä ei sellaisenaan voi käyttää, mutta siitä saattaa olla apua turvallisuusasiakirjan laatimisessa.
Metsiemme salaisuuksia 2022–2023
Hankkeen loppujulkaisu
Verkkojulkaisu (puhelimille, tableteille ym.)
Kuntavisa
Osaatko yhdistää metsäaiheen oikeaan kuntaan? Kokeile täällä (pdf).
Metsätuotevisa
Metsät ovat tärkein uusiutuva luonnonvaramme. Metsätuotevisaa testattiin yhdessä aktiivisten osallistujien kanssa Soinin metsäretken yhteydessä 27.4.2023 – kiitos vielä aktiivisille talkoolaisille! Yhdistä metsästä saatavat tuotteet, vanhat ja uudet! (pdf)
Historiallinen kartta
Hankeretkiä varten tehdyn historiallisen kartan löydät täältä (pdf).
Lintukallion retkivideo
Videolta pääset kurkistamaan, mitä huhtikuisella metsäretkellä 2023 juteltiin ja nähtiin. Lintukallio on osa Iivarin ulkoilureittiä, ja reitin P-paikka löytyy Lintukalliontien varresta, n. 400 m Lehtimäentien suunnasta, Alavuden kaupungin Töysän kylän keskustasta tullessa. Huom. tähtitorni on Suomenselän Pegasus ry:n, ja auki vain kun yhdistys ilmoittaa tilaisuuksista.
Kohti metsämaailmaa 2020–2021
Hankkeen loppujulkaisu
Opastuskäsikirjoitus talousmetsään
Suuri osa Suomen metsistä on talousmetsää. Mitä kertoisit metsistä sellaiselle, joka ei juurikaan tunne metsäalaa? Talousmetsään suuntautuvia opastuksia varten on laadittu avuksi talousmetsäopastuksen käsikirjoitus, jota voi vapaasti soveltaa.
Metsänvartijakoulun draamakierros
Esimerkkinä on laadittu metsänvartijakoulun draamakierros, joka on ankkuroitu Tuomarniemen metsämuseoon, mutta ideaa, juonta ja henkilöhahmoja voi vapaasti muuttaa ja soveltaa vaikka kotiseutumuseoiden metsäesineistön esittelyyn, jolloin teemaksi voi harkita metsien merkitystä osana seudun pientilallisten toimeentuloa eri aikakausina. Jatkosuunnittelussa on hyvä tutustua Aikamatka- ja draamaopastus- menetelmiin.
Luontopolkurasteja metsäpeuran jalanjäljissä
Opettele tuntemaan yleisimpiä kasveja, ja opettele yhdistämään ne tiettyyn eläimeen! Esimerkkinä on laadittu metsäpeuran herkut- luontopolkurastit. Aloita kuitenkin kertaamalla, millainen eläin on metsäpeura, ja sen jälkeen voi tehdä sopivaan maastoon rastipolun, joka havainnollistaa, mitä metsäpeura syö. Metsäpeura käyttää ravinnokseen toista sataa Suomen luonnon kasvia, mutta tietyt niistä ovat maistuvuudeltaan ylitse muiden.
Taloudellisia esimerkkilaskelmia
Hankkeessa luotiin taloudellisia esimerkkilaskelmia siten, että niistä voisi olla apua mahdollisen laajalle joukolle Luonto- ja metsämaailma -henkisiä toimijoita. Laskelmien laatimisessa asiantuntijana on toiminut Kristian Sievers Haaga-Heliasta. Esimerkkilaskelmat löydät hankkeen loppujulkaisusta, sivulta 21 alkaen.
Muualta kerättyjä hyviä työkaluja
Sopimusmalleja maanomistajien / metsänomistajien kanssa
-
Ulkoilureittien sopimusmalli (Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, Suomen Latu) (linkki)
-
Miten sovin metsäympäristön hyödyntämisestä? (Tapio Oy:n julkaisu) (pdf)